19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor

 

Bursa’da kurulu Nestle’de işbirlikçi Öz Gıda-İş Sendikası yönetimi ile patron işbirliğiyle keyfi olarak işten atılan işçiler, haklarına ve geleceklerine sahip çıkmak için yaptıkları eylemlerde üst üste 3 gün polis saldırısına uğradılar.

15 Aralık’ta sabahın ilk ışıklarıyla birlikte fabrika önüne gelen direnişçi Nestle işçileri ile destekçi güçler, zincir oluşturarak servislerin içeri girmesine engel oldular.

İşçilerin barikatı karşısında afallayan Nestle yönetimi, servisleri başka bir kapıdan geçirmeye çalışsa da, işçiler orayı da tuttukları için giriş mümkün olmadı.

Bir süre sonra polis, direnişçi işçilerin önüne barikat kurarak arka kapının kapatılmasını engelledi ve böylelikle çalışan işçiler içeri sokuldu.

Ayrıca polis işçilere destek vermek için Nestle önüne gelenleri taşıyan aracın anahtarına el koydu.

Nestle işçilerine BDSP, DGB, DDSB, DİP, EHP ve İMD destek verdi. Direnişteki Sütaş işçileri ile Metal İşçileri Birliği (MİB) de Nestle işçilerinin yanında yer aldı.

Eylemlerini akşam vardiyası çıkışına kadar sürdüren Nestle direnişçileri, polis saldırısıyla gözaltına alındılar. Polis saldırısı sırasında yaklaşık 15 Nestle işçisi gözaltına alındı.

Gözaltından çıkan işçiler 16 Aralık’ta yine fabrika önüne, direniş alanına geldiler. Oturma eylemlerini sürdüren işçiler polis ablukasına alındılar.

İşçiler gün boyu süren eylemlerinin bir parçası olarak, servis girişi sırasında yine yerlere yattılar. Eylem yaptıkları esnada işçileri çevreleyen polis, işçilerin önünde biriken servis araçlarını diğer kapıya yönlendirdi ve işçilerin sesinin duyulmasını engellemek için ses sistemine de el koydu.

Bir süre sonra polis işçileri gözaltına alarak karakola götürdü.

17 Aralık’ta da fabrika içerisine servislerin girmesine engel olmaya çalışan işçiler ve sendika yöneticileri gözaltına alındı. Sabah 08.00 vardiyasının girişi sırasında servislerin önüne yatan işçiler, çevik kuvvet polislerinin saldırısı ile karşılaştılar.

Karacabey Karakolu’na götürülen işçiler ifadeleri alınmadan saatlerce karakolda bekletildi ve tekrar fabrika önünde eylem yapmaları engellendi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Dora Otel’de işten atma ve
eylem sürüyor

 

Dora Otel İşçileriyle Dayanışma Platformu 14 Aralık’ta Pangaltı’ndan Dora Otel önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İstanbul Yeditepe Aşçılar ve Garsonlar Derneği (İYAGAD) ve İnşaat İşçileri Sendikası da katıldı.

Otel önünde basın açıklamasını işten atılan işçilerden Salih Sözüdoğru okudu. “Dora Otel yönetiminin sendika düşmanı tutumu halen devam ediyor” diyen Sözüdoğru, Dora Otel yönetiminin kimin örgütlü olduğuna bakmadan şüphelendiği ve sendikalı işçilere selam verenleri bile işten atmaya devam ettiğini söyledi.

24 Eylül’den bu yana sendikalı ve sendikasız 23 işçinin işten atıldığını ve örgütsüz 4 işçinin yoğun baskılar sonucu istifa ettiğini söyleyen Sözüdoğru, otelde kalan müşteri sayısının ücretlerin yarıya düşürülmesine rağmen direniş nedeniyle önemli oranda azaldığını ifade etti. Sözüdoğru, şunları ifade etti: “Ancak, geçmişte ve günümüzde yaşanan deneyler ışığında bir kez daha gördük ki, sermaye sınıfının ticari zekası işçiler örgütlendiğinde ortaya çıkıyor. İşçilerin insanca yaşam için örgütlenmesi sermaye sınıfının en büyük korkusu olmaya devam ediyor” Sendikanın örgütlenme çalışmalarını sürdürdüğü otelde işten atmaların devam edeceğini beklemekte olduklarını söyledi.

Açıklama “Atılan işçileri geri alın” ve “Sendika ile görüşün” talebi yinelenerek bitirildi.

Basın açıklamasının ardından ÇHD, İYAGAD, İnşaat İşçileri Sendikası ve Platformu tarafından Dora Otel işçilerinin mücadelesine destek verileceği belirtildi.

 

 

 

 

TÜPRAŞ’ta iş bırakma eylemi

 

Batman’da bulunan TÜPRAŞ rafinerisinde çalışan işçiler özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına karşı 15 Aralık’ta eylem yaptı. İşçiler, Tüpraş Batman Rafinerisi’nin küçültülmesine, istihdam azalmasına ve patronun tek yanlı yürüttüğü uygulamalarına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Tepki olarak işe 1 saat geç başlayan işçiler, rafineri önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, TPAO ve Tüpraş’ta bir eylem sürecine girdiklerini ifade ederek sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısında bulundu. Ardından 1 km’lik alkışlı, sloganlı, zılgıtlı ve ıslıklı bir yürüyüş gerçekleştirildi.

 

 

 

 

Paksan’da sendikalaşan işçiler atıldı

 

Bandırma Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan Paksan AŞ’de bir süre önce işçilerin Hak İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nda örgütlenmesinin ardından yetki için bakanlığa başvuru yapıldı. Bakanlıktan yetki belgesinin gelmesinin ardından patron işçiler üzerinde önce baskı kurmaya başladı ardından ise 14 işçiyi işten çıkardı. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan verilen yetkiye de şirket itiraz etti.

İşten atılan işçiler sendikayla birlikte 12 Aralık günü fabrika önünde eylem yaptı. Eylemde Çelik-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Çolak basın açıklaması yaptı.

Çolak “14 işçi arkadaşımız sırf sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işlerinden olmuşlardır. Kendileriyle defalarca diyalog kurma çabalarımıza rağmen işverenlikten iletişim kanallarını açma konusunda aynı karşılığı maalesef göremedik” dedi.

Çolak, atılan 14 işçinin durumuna ilişkin ise şunları ifade etti: “İşten çıkarılan arkadaşlarımızla ilgili gereken hukuki girişimlerde bulunulmuş olup, öncelikli olarak insanların yasal haklarını kullanmalarını engellemeye çalışanlar hakkında gereken suç duyuruları Cumhuriyet Savcılıklarına avukatlarımız tarafından yapılacaktır.”

Ayrıca şirket yönetimi yetkiye itiraz ettiğini açıkladı.

 
§